-
Povijest

Istria Cantat 01 KUD "Lovro Ježek osnovan je 1974. godine i u svom radu objedinjuje četiri sekcije: limenu glazbu, folklornu sekciju, tamburašku sekciju i pjevački zbor. U ove četiri sekcije KUD okuplja oko 150 članova, uglavnom mlađe dobi. Sve sekcije djeluju i rade s ciljem zaštite i njegovanja kulturne baštine kako Zagorja, tako i cijele Hrvatske. Svojim radom u sekcijama mladi, uz pomoć voditelja Branka Liseca, Rudolfa Mahmeta i Stjepana Šobaka kao i ostalih iskusnih članova KUD-a, razvijaju glazbena i plesna umijeća, okupljaju se, druže, sudjeluju na brojnim smotrama i priredbama po cijeloj Hrvatskoj gdje ujedno razmjenjuju iskustva i s drugim društvima.
Počeci glazbenog rada u Mariji Bistrici sežu još u 1894. godinu kada je u sklopu vatrogasnog društva osnovana glazbena sekcija. Ona je u početku imala žičane instrumente, a 1900. godine nabavljeni su puhački instrumenti zaslugom ondašnjeg bistričkog učitelja Ivana Španovića i dobrovoljnim prilozima mještana Marije Bistrice.U svom, 115 -godišnjem radu limena glazba proživljavala je mnoge teške trenutke, a posebno za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata kad se i povremeno prekidao njezin rad. U pojedinim razdobljima, posebno teško je bilo nabavljanje i održavanje instrumenata za što su se uglavnom skupljali dobrovoljni prilozi. Unatoč svemu, glazba se uspjela održati svih 114 godina zahvaljujući svim svojim članovima koji su iskazivali velik interes za tu vrstu glazbe te svojim voditeljima – kapelnicima : gospodinu Semoniću iz Krapine, kapelnicima iz gradske glazbe iz Varaždina, iz vojne glazbe iz Zagreba, Dragutinu Vdoviću, Valentu Dijaniću, Ići Kelemenu, Stjepanu Mahmetu, Branku Jiraseku te u novije vrijeme Stjepanu Šobaku.
Limena glazba doživjela je svakako svoje najveće uspjehe od 1973. pa sve do današnjih dana zahvaljujući svom voditelju - bistričkom učitelju Branku Jiraseku. Dugogodišnji učitelj glazbena kulture u Osnovnoj školi Marija Bistrica Branko Jirasek posijao je u našem mjestu sjeme ljubavi za glazbu u brojnim glazbenim sekcijama. Tadašnji njegovi učenici danas su članovi pjevačkih zborova, limenih glazbi, gitaristi – jednostavno ljubitelji glazbe. Neki od nekadašnjih učenika osnovali su klapu "Bistrica" što je novost u ovom našem podneblju.