Povijest KUD-a

KUD Lovro Ježek

KUD Lovro Ježek osnovan je 1974. godine i u svojem radu objedinjuje četiri sekcije: limenu glazbu, folklornu sekciju, tamburašku sekciju i pjevački zbor. U tim četirima sekcijama KUD okuplja oko 150 članova, uglavnom mlađe dobi. Sve sekcije djeluju i rade s ciljem zaštite i njegovanja kulturne baštine kako Zagorja tako i cijele Hrvatske. Svojim radom u sekcijama mladi, uz pomoć voditelja i iskusnijih članova KUD-a, razvijaju glazbena i plesna umijeća, okupljaju se i druže, sudjeluju na brojnim smotrama i priredbama u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje ujedno razmjenjuju iskustva s drugim društvima.

Počeci glazbe

Počeci glazbenog rada u Mariji Bistrici sežu još u 1894. godinu, kada je u sklopu vatrogasnog društva osnovana glazbena sekcija. Ona je u početku imala žičane instrumente, a 1900. godine nabavljeni su puhački instrumenti, zaslugom ondašnjega bistričkog učitelja Ivana Španovića i dobrovoljnim prilozima mještana Marije Bistrice. U svojem gotovo 120-godišnjem radu limena glazba proživljavala je mnoge teške tenutke, a posebno u vrijeme svjetskih ratova. U pojedinim razdobljima, posebno teško je bilo nabavljanje i održavanje instrumenata, za što su se uglavnom skupljali dobrovoljni prilozi.

kud-povijest2Unatoč svemu glazba se uspjela održati svih 119 godina, zahvaljujući svim svojim članovima, koji su iskazivali veliki interes za tu vrstu glazbe, te svojim voditeljima – kapelnicima: Semoniću iz Krapine, kapelnicima iz gradske glazbe iz Varaždina, iz vojne glazbe iz Zagreba, Dragutinu Vdoviću, Valentinu Dijaniću, Stjepanu Mahmetu, Branku Jiraseku te u novije vrijeme Stjepanu Šobaku.

Limena glazba doživjela je svakako svoje najveće uspjehe 1973. godine pa sve do današnjih dana zahvaljujući svojemu voditelju Branku Jiraseku, bistričkom učitelju. U tom razdoblju nastupala je na mnogim kulturnim manifestacijama i događanjima u zemlji i inozemstvu (Slovačka, Mađarska), razvijala je prijateljsku suradnju s glazbom iz Buzeta, a njezine redove prošli su naraštaji mladića i djevojaka, od kojih su neki odlaskom iz naše limene glazbe nastavili daljnje glazbeno školovanje. Mnogi od njih danas su kapelnici i vrsni glazbenici. To se može reći i za Stjepana Šobaka, koji je potekao iz bistričke limene glazbe, a danas je glazbenik u Simfonijskome orkestru Hrvatske vojske te od 2003. godine voditelj bistričke limene glazbe.

Osnutkom KUD-a Lovro Ježek glazba ulazi u njegov sastav kao jedna od sekcija i danas okuplja 52 člana. Nastupa na svim kulturnim manifestacijama u mjestu i dočekuje hodočasnike, često svojim sviranjem uveličava euharistijska slavlja u Svetištu Majke Božje Bistričke, svira na Božićnom koncertu u Mariji Bistrici, u rujnu 2003. godine nastupala je na svečanosti berbe grožđa u mađarskom gradu Hevizu, a u istom je gradu nastupala 1. svibnja 2004. godine na svečanosti povodom ulaska Mađarske u Europsku uniju.

Glazba se dvije godine za redom (2007. i 2008. godine) kvalificira na županijskog smotri i sudjeluje na državnoj smotri puhačkih orkestara, te ponovno 2011. godine. Tako se pozicionira u sam vrh hrvatskih amaterskih puhačkih orkestara, čime se potvrđuje kao jedna konstanta kvalitete, tradicije, rada i truda. Glazba je 2008. godine gostovala na Međunarodnoj smotri folklora na Balatonu u Mađarskoj, gdje je ostvarila zapažen nastup (od strane većih i poznatijih svjetskih orkestara), što također doprinosi određenom rejtingu.

Folklorna skupina

Na inicijativu grupe mladih i uz pomoć gospodina Marijana Hudeka osnovana je 1974. godine folklorna družina, koja je ubrzo prerasla u KUD Lovro Ježek, nazvan po prvome bistričkom učitelju. U vrijeme osnutka KUD Lovro Ježek ima sljedeće sekcije: puhačka glazba, ženski i mješoviti pjevački zbor, folklorna sekcija s pratećom tamburaškom sekcijom i tamburaški zbor Škole Marija Bistrica. Nakon nekoliko godina, ženski pjevački zbor i tamburaški zbor Škole prestaju s radom, ali i dalje intenzivno radi folklorna sekcija, s pratećim tamburašima, kao i limena glazba. Od svojeg osnutka pa do danas, folklorna i tamburaška sekcija imale su velik broj nastupa u zemlji i inozemstvu. Redovito nastupaju na svim kulturnim manifestacijama u mjestu, daju cjelovečernji program prigodom Božićnog koncerta, od 1981. godine svake godine u Mariji Bistrici organiziraju Susrete KUD-ova sjeverozapadne Hrvatske. Značajniji nastupi u Hrvatskoj su cjelovečernji program u Domu hrvatske vojske u Zagrebu, u kazalištu “Komedija” u Zagrebu te sudjelovanje na brojnim smotrama po cijeloj Hrvatskoj. Od inozemnih nastupa folklorna i tamburaška sekcija imale su nekolko turneja po Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj te po jednu u Švedskoj, Danskoj, Francuskoj, Švicarskoj. Posebno su ponosne na uspostavljene prijateljske odnose s Pjevačkim zborom iz njemačkog grada Bellenberga. Svi uspjesi postignuti su zahvaljujući velikom zalaganju svih članova, a posebno stručnih voditelja folklorne sekcije: Milice Glavočić Keke, Branka Mikše, Branka Lisca, kao i stručnog voditelja tamburaške sekcije Rudolfa Mahmeta. Rudolf Mahmet okupio je ponovno i mješoviti pjevački zbor, koji nastupa zajedno s folklornom i tamburaškom sekcijom. Posljednji značajniji nastupi bili su u rujnu 2003. godine na svečanosti berbe grožđa u mađarskom gradu Hevizu, a u istome je gradu nastupala 1. svibnja 2004. godine na svečanosti povodom ulaska Mađarske u Europsku uniju.

Za rad svih sekcija KUD-a od velike su važnosti financijska sredstva za nabavu i obnavljanje, kako muzičkih instrumenata i odora za limenu glazbu, tako i za održavanje desetak kompleta narodnih nošnji i žičanih instrumenata za folklornu i tamburašku sekciju. Sredstva s kojima KUD financira jedan dio svojih potreba osigurana su općinskim proračunom, ali zbog nedostatnosti tih sredstava, KUD često mora tražiti donacije, u čemu uvijek ima potporu Svetišta, mnogih bistričkih obrtnika i poduzetnika te mnogih drugih zagorskih poduzeća.

[toggle type=”white” title=”Budućnost” active=””]Godine 2014. KUD Lovro Ježek obilježava svoju dvostruku obljetnicu: 120 godina rada limene glazbe i 40 godina rada društva, iz čega se može zaključiti da je rad KUD-a Lovro Ježek i stotine članova koji su u njemu bili od neprocjenjive vrijednosti za Mariju Bistricu, a i šire.[/toggle]