POVELJA „BRANKO JIRASEK“

POVELJA „BRANKO JIRASEK“

Povelja_Jirasek

Dodjeljuje se za izuzetni doprinos u unapređenju rada, razvoja i promociji KUD-a.

Branko Jirasek rodio se 2. srpnja 1926. godine u Zagrebu. Kao dijete odlazi u Viroviticu gdje proživljava teško djetinjstvo. Nakon završene osnovne škole upisuje se u gimnaziju u Zagrebu, a potom na Pedagošku akademiju uz koju paralelno studira i solfeđo te postaje nastavnikom glazbene kulture.

Prvo radno mjesto bilo mu je u Suhopolju, a nakon toga odlazi u Buzet. U Buzetu je bio vrlo aktivan na kulturnom i sportskom području. Vodio je limenu glazbu i osnovao rukometni klub za što je dobio i zlatnu plaketu rukometnog saveza Jugoslavije.

1962. godine gospodin Jirasek dolazi u Mariju Bistricu gdje se zapošljava u Osnovnoj školi Marija Bistrica u kojoj radi do 1987. godine (25 godina) kao učitelj glazbenog odgoja nakon čega odlazi u zasluženu mirovinu. Osim redovite nastave, gospodin Branko odmah počinje raditi s djecom kroz niz slobodnih aktivnosti kao što su: pjevački zbor za više i niže razrede te tamburaški orkestar za napredne i početnike. Jedno vrijeme vodio je i rukometnu sekciju.

Od 1973. godine postaje dirigentom i voditeljem limene glazbe u Mariji Bistrici koju je vodio do 2004 (31 godinu). U zapisima piše: “Na inicijativu svih glazbenika, na sastanku održanom 9. veljače 1973. godine donijet je zaključak da se daljnji rad s glazbom ne može zamisliti bez stručnog nastavnika . Tada je odlučeno da se zamoli gospodina Jiraseka , nastavnika muzičkog odgoja u OŠ Marija Bistrica da preuzme stručni rad s glazbom. Gospodin Jirasek prihvatio se ove dužnosti i u kratkom vremenu glazba je postigla zapažene rezultate. Već u svibnju 1973. održava svoj samostalni koncert u dvorani “Dobro nam došel prijatel”  koji je bio na zavidnoj razini i pred prepunom dvoranom.” Odluka glazbenika da se angažira gospodin Jirasek za rad s glazbom bila je svakako pun pogodak jer je glazba, zahvaljujući svom maestru, doživjela  velike uspjehe i obogaćivala kulturni život Marije Bistrice, a i mnogih drugih mjesta u zemlji i inozemstvu gdje je nastupala.
Zahvaljujući gospodinu Jiraseku limena glazba razvila je i prijateljske odnose s glazbom iz Buzeta koji su se održali sve do današnjih dana.

Među brojnim priznanjima i odlikovanjima za svoj bogat kulturni rad gospodin Jirasek je 1978. godine odlikovan Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom, a 1998. godine odlikovao ga je  Predsjednik Republike  Hrvatske Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Možemo reći da je Branko Jirasek – dugogodišnji učitelj glazbena kulture u Osnovnoj školi Marija Bistrica i dirigent limene glazbe u našem mjestu posijao sjeme ljubavi za glazbu iz kojeg je izrasla i današnja glazbena škola.

Dobitnici povelje

Rudolf Mahmet

Povelja_Rudek

Kada netko navrši više od sedamdeset godina života, kažemo da iza sebe ima životno iskustvo, da je sigurno u svojoj obitelji, na svom radnom mjestu ili u svojoj sredini ostavio neki trag po kojem ćemo ga pamtiti. A što onda članovi jednog KUD-a mogu reći za čovjeka koji je više od 70 godina u glazbenom  svijetu?!

Gospodin Rudolf Mahmet ili kako ga svi volimo zvati-naš Rudek, svoje prve glazbene korake započeo je još kao dječak. San mu je bio svirati u vojnoj glazbi pa je tako 1941. pješice otišao u D. Stubicu prijaviti se. Poslije Drugog sv. rata glazbenu karijeru gradi u Vojnom orkestru u Beogradu gdje kao vrhunski svirač roga nastupa i na radiju. Nakon umirovljenja vraća se u M. Bistricu i neko vrijeme svira u Limenoj glazbi. Od  osnutka KUD-a 1974. godine voditelj je tamburaške sekcije i aktivni svirač. Iza njega su brojni nastupi u zemlji i inozemstvu , glazbeni aranžmani mnogih pjesama. Svoje stručno znanje prenosio je , ne samo u M. Bistrici, nego i V. Trgovišču, D. Zelini, Mihovljanu, D. Bistri i Maču. Njegov životni moto su riječi : „ Važan je rad“. A naš Rudek nikada nije prestao raditi. I dan danas, unatoč zavidnim godinama, svoje znanje prenosi mladim sviračima i pjevačima. Čovjek je čiji je rad inspiracija i poticaj svima nama.

Općina Marija Bistrica

Da bi jedno Društvo godinama imalo dobre rezultate , uspješno se razvijalo i kontinuirano radilo , nisu dovoljni samo marljivi članovi. Jer, što je svirač bez instrumenta , plesač bez nošnje , društvo bez prostora za rad?

Srećom , naše Društvo je prepoznato od samog početka svoga rada kao nositelj kulturnih i društvenih zbivanja u mjestu i promicatelj tih vrijednosti izvan njegovih granica. Stoga nije izostala pomoć mnogobrojnih sponzora(pojedinaca i organizacija). A naš glavni sponzor koji nas prati od samog  osnutka je nekadašnja Mjesna zajednica , a danas Općina M. Bistrica Pošteno je reći da bez pomoći i financijskih sredstava koje nam svake godine daje Općina , ovo Društvo jednostavno ne bi moglo opstati.

Zdenko Cipriš

Povelja_Zdenko

Gospodin Zdenko Cipriš je u KUD-u “Lovro Ježek” od njegovog osnivanja. Pripada prvoj generaciji folkloraša i svojim zalaganjem u radu i umijećem plesanja, bio je jedan od ponajboljih članova. Zajedno s ostalim članovima promovirao je Društvo i mjesto na mnogobrojnim nastupima u bivšoj državi i inozemstvu. Nakon što je prestao s aktivnim plesanjem, nije otišao iz KUD-a. Temperament vođe i ljubav prema Društvu naročito je pokazao kao njegov predsjednik u razdoblju od 1996. do 2003. godine. Bilo je to prilično turbulentno razdoblje kad su se izmjenjivale generacije i kad je KUD trebalo sačuvati na okupu. Nakon 2003. gosp. Zdenko ostaje član Upravnog odbora Društva , u kojem se posebno ističe sakupljanjem , ali i davanjem mnogih donacija koje su uvelike doprinijele opstojnosti i kvalitetnijem radu Društva. Čovjek je velike energije i upornosti koju i dan danas prenosi na sve nas i tjera nas da radimo bolje i više, što je vjerojatno njegov životni moto. Nadamo se da će gospodin Zdenko Cipriš još dugo biti naš motor-pokretač.