POHVALNICA „MLADEN CIPRIŠ“

POHVALNICA „MLADEN CIPRIŠ“

Pohvalnica_cipris

Dodjeljuje se članovima KUD-a pojedinačno ili grupno, za posebne zasluge u unapređenju rada, razvoja i promociji KUD-a.

Mladen Cipriš rođen je 26. 3. 1986. u Zagrebu . Zanimanje prema plesu i glazbi pokazao je već u prvom razredu osnovne škole pa se 1993. godine upisuje u folklornu sekciju i limenu glazbu KUD-a. Od početka se pokazao kao jako vrijedan član. Nikada  mu nije bilo teško doći na probu , a na nastupima je često znao otplesati kolo pa se brzo zatim presvući i svirati svoju trubu u orkestru. Pamtimo ga uvijek nasmijanog, spremnog na šalu , ali  i za posao se na njega uvijek moglo računati. Bio je  onaj mali kotačić mehanizma bez kojeg se nije moglo. Sve je radio „punim plućima“ , kao da je osjećao trku s vremenom. No , pamtit ćemo ga i kao prijatelja . I to velikog prijatelja svima. I kad nije više mogao svirati i plesati, tražio je da mu pričamo što se radi u KUD-u , gdje smo nastupali , kako je bilo. Naravno , Mladen će uvijek biti tu , u našim srcima , u ovom priznanju na koje , svatko tko ga dobije , može biti posebno ponosan.

Dobitnici pohvalnice

Mirjana Micak

Pohvalnica_Mirjana

Mirjana Micak u mnogome može biti uzor članovima folklorne sekcije ali i Kud-a. Počevši plesati u folklornoj sekciji 1986. godine, u takozvanom velikom folkloru, pokazuje iznimnu talentiranost i predanost. Redovita na probama, požrtvovna na nastupima, odgovorna i maksimalno angažirana, školski je primjer aktivnog člana amaterskog folklornog društva. Uz folklornu sekciju bila je i član pjevačkog zbora.

Ovo nisu jedine sekcije u kojima je sudjelovala u kulturnom i sportskom životu Marije Bistrice, ali su one koje nas u ovom trenutku zanimaju.

Aktivni član folklorne i pjevačke sekcije bila je do 1999. Nakon kratke pauze vraća se 2001. godine i tu počinje njen nagli razvoj. U periodu od 2001 do danas, Mirjana je aktivna u svim segmentima folklora. Ne samo da pleše i pjeva, već se i dodatno educira na seminarima i završava školu dječjeg stvaralaštva u sklopu Sabora kulture. Tu nije stala, već kontinuirano prati razvoj folklora posebno dječjeg. U tom smjeru, nekoliko je godina radila u školi sa djecom pod okriljem malog folklora. Godine 2008. u intenzivnoj kampanji KUD-a da se oformi jaki i stabilni folklorni pomladak, Mirjana se pokazala kao idealan odabir za voditelja.  Rezultati rada vidjeli su se već u drugoj godini djelovanja kada smo se na iznenađenje svih plasirali na državnu smotru dječjeg stvaralaštva.  Danas vodi preko 90-tero djece u 3 sekcije CICIBANA. Angažirana je u velikom folkloru kao pomoćni voditelj, koreografira dječja kola, brine se o dječjoj garderobi, itd.

Veliki trud i rad kao i rezultati opravdan su razlog za ovu nagradu.

Branko Mikša

Pohvalnica_Branko

Obrazloženje ovog priznanja započet ćemo malo neuobičajeno , jednom crticom iz života našeg mjesta. Pitao prijatelj prijatelja: „ Kakva je bila fešta.?“   „ Ma bez veze , samo je Fanglin plesal.“

Uistinu , gosp. Branko Mikša jednostavno ne može mirovati kad čuje taktove neke pjesme.

U KUD-u je od samog osnutka i predvodnik je jedne zlatne generacije folkloraša za čije nastupe će mnogi reći da su bili i blizu kvalitete profesionalaca. Plesao je i pjevao po Slovačkoj , Švedskoj , Njemačkoj , Francuskoj i da ne nabrajamo dalje, vjerojatno niti nema nastupa na kojem nije sudjelovao. Pjeva i pleše još uvijek. To je valjda jače od njega. Životni optimizam i ljubav prema plesu i pjesmi prenosi i na mlađe kao jedan od voditelja sekcije. Ako bismo birali zaštitni znak folklorne sekcije- zasigurno bi to bio gospodin  Branko Mikša.

Ivica Micak

Pohvalnica_Ivica

Ivica Micak, osebujna je ličnost unutar sekcije limene glazbe KUD-a Lovro Ježek. Čovjek je koji ima viziju. I tu je viziju pokušao pretočiti kroz svoj angažman u limenoj glazbi na sveopće dobro i napredak.

Počevši 1973. g u maloj limenoj kao i većina svih članova orkestra do danas, uz aktivnog oca, također člana glazbe, pokazao je veliki talent i upornost u glazbarenju. Klarinet je instrument koji ga je zaokupio i kroz kojega je pokušao prenijeti svoju viziju. Bio je aktivan sve do 1988. U tom periodu broji mnoge nastupe pod dirigentskom palicom pokojnog Branka Jiraseka.  Prestaje svirati 1988., a ponovno se aktivira 2006. godine. Već i nekoliko godina prije toga razvijala se i rađala ideja zajedno sa ostalim članovima Kud-a koji su dijelili viziju i entuzijazam o realizaciji „Bašče“. Ta vizija atraktivnog prostora, ispunjenog ljudima dobre volje, u centru sa koncertnim dijelom limene glazbe i bogatom i primamljivom gastronomskom i enološkom ponudom, definitvno ne bi zaživjela u svom poznatom obliku da nije bilo Ivice. Svrha „Bašče“ je kako promocija glazbe i KUD-a, tako i prikupljanje sredstava za instrumentarij glazbe.

Veliki angažman oko vizualnog identiteta, angažman oko prikupljanja sponzora, aktiviranja prijatelja i kolega u samoj provedbi večeri, iziskuje mnogo truda i troši mnogo vremena. Ivica ga je nesebično davao u tu svrhu.

Iznimno redovan na probama, nastupima i svim aktivnostima koje je glazba kao takva priređivala, dobar kolega i prijatelj, zasigurno je idealna osoba za nagradu koja mu se dodjeljuje.

Karmen Klancir

Pohvalnica_Karmen

Karmen Klancir u proteklih 5 godina iznimno je aktivna u folklornoj skupini. Od samog početka ističe se svojim trudom, zalaganjem, radom. Osim u plesnom i pjevačkom dijelu, gdje postiže odlične rezultate, angažirana je i u svim ostalim segmentima rada, od organizacijskih do provedbenih. Uvijek nesebično pomaže kod organizacije i priprema za gostovanja posebno dječjih folklornih skupina, na raspolaganju je svojoj voditeljici Mirjani i uvijek nasmiješena, vesela i vedra duha odličan je primjer svima. Ovom prilikom želimo joj se zahvaliti i potaknuti je na još veći i dogotrajni angažman.

Hrvoje Forko

Pohvalnica_Hrvoje

Hrvoje Forko član je limene glazbe više od 20 godina. Počevši još kao dječarac kojemu su noge jedva dosezale do poda, marljivo i predano svirao je svoj alt saxophon. Vedar, zvrkast, maštovit i kreativan, danas je vrstan glazbenik, širokih nazora i afiniteta. Kroz svoj rad i djelovanje u KUD-u, godinama je pokazivao spremnost i volju u promicanju identiteta KUD-a, njegov grafički identitet i medijsku zapaženost. Autor je svih grafičkih rješenja Kud-a, od mnogih plakata, pozivnica, web stranice. Uvijek slušamo kako su nam plakati i objave odlično grafički dotjerane, stilizirane, informativne, decentne, a opet zapažen. Uz Ivicu Micaka, koautor je i grafički tvorac svih majica u proteklih 8 godina za bistričku bašću. Zahvaljujemo mu i nadamo se još mnogim vrsnim grafičkim rješenjima i ugodnim notama njegovog saxophona.